Hvad træpiller er og hvordan du skal bruge dem

Hvad træpiller er og hvordan du skal bruge dem 

Træpiller er en af de ting som man bare skal kende når det kommer til at starte en ild i sin egen pejs eller brændeområde. Træpiller er på mange måder ligesom træbriketter (nogle ville måske kalde dem søskende), men der er stadig nogle ting man burde vide om dem inden man går alt for godt i gang med at bestille et stort læs af dem. I denne artikel vil vi gå igennem hvad træpillerne egentlig er, hvordan du kan bruge dem og de ting, som du burde passe lidt på med dem. Det er vores håb, at efter du har læst denne artikel vil du være godt udstyret til, at selv at finde nogle gode og billige træpiller, samt kunne bruge dem på en god og fornuftig måde. 

Vi opdater artiklen løbende.

Træpiller – hvad er de egentlig?

Træpiller er piller af træ. Det lyder nok helt og aldeles selvindlysende, men det er virkelig den bedste måde at beskrive dem på når man første gang lægger sig øje på dem, for det er hvad de ligner. Men selvom de deler ordet ”pille” så er det måske lidt af en overdrivelse at tro, at man kan sluge dem og få nogle sundhedsfordele ved det. Nej, træpiller er derimod en form for lille pille til din brand frem for din krop. Men endnu vigtigere er hvad disse piller egentlig er lavet af. For i stedet for det normale industrielle stof, så er træpiller jo, navnet tro, lavet af træ. Hvad dette betyder i praksis er, at de er lavet af savsmuld og træspåner. Grunden til, at man ikke bruger ”normalt” træ til dette er, at det ville være spild. Træpiller er i stedet produceret gennem affald fra forskellige virksomheder i træindustrien, så det er faktisk også en form for meget fornuftig genbrug. 

Processen af at lave træpiller er kort og godt, at man tager disse materialer (rester fra andre produktioner) og sammenpresser dem i pille form med sådan en styrke, at de forbliver i deres form. Densiteten er høj når det kommer til disse piller, og det er da også derfor, at de er så fantastisk brænde, for de indeholder nemlig ikke de stoffer såsom harpiks og fugt, som man ville finde i normalt træ. Harpiks og fugt vil skrue ned for varmen, da vandet ikke er brandbart.

Hvad du skal vide om dine træpiller

Før du tænker ”det var da smart” og går ud og køber din første omgang træpiller er der dog nogle ting du skal overveje. Selvom mange tror, at brænde ”bare” er brænde, så kan der faktisk være forskel i kvaliteten af det brænde man bruger. Dette gælder i allerhøjeste grad også træpiller, selvom man ellers ikke skulle tro det. Når det kommer til standarder er Danmark lidt ringe, for i modsætning til flere af vores naboer såsom Tyskland og Sverige har Danmark altså ingen regler for standarden i kvalitet af træpiller. Dette kan i uheldige tilfælde føre til, at du køber nogle træpiller som er af lavere kvalitet. Men hvis du går med et godt firma vil dette på ingen måde være et problem.